Beiaard in samenspel met uw muziekvereniging?

Wie heeft er zin om honderden trappen te maken en een beiaardier aan het werk te zien? Om nog maar te zwijgen van het prachtige panorama dat je vanuit iedere beiaardtoren kan bezichtigen. Het is een echte aanrader! Maar het kan ook anders sinds Kenneth Theunissen, beiaardier van Hasselt op stap gaat met zijn elektronisch orkestinstrument. 'Als slagwerker ken ik de hafabra-wereld uiteraard heel goed. Het gezellig samen musiceren is een absolute meerwaarde. En net dat, mis ik als beiaardier'. Toch waren er in Hasselt al verschillende projecten waarbij de beiaard van de Sint Quintinuskathedraal samen concerteerde met o.a. accordeon, marimba, piano, hobo, zang en drums. 'Vorige zomer was er zelfs een project met 40 trompettisten'.

Vroeger werd een koster ook dikwijls gevraagd om de klokken te bespelen. Het was voor velen toch ongeveer hetzelfde en het instrument hing trouwens in diezelfde toren. 'Toch heeft het beiaardspel alles te maken met slagwerk, al verschillen de muziekgenres uiteraard erg. Maar de grovere motoriek, souplesse en het tremolowerk staan hier helemaal centraal', aldus Kenneth. Vandaag de dag is een beiaardopleiding ook veel professioneler geworden als vroeger.

Om te oefenen heeft iedere beiaardier een oefenbeiaard thuis. 'Mijn oefenbeiaard is een oorspronkelijk klavier dat in het bedevaartsoort te Oostakker stond. Het klavier werd ontkoppeld van de klokken en omgebouwd met een klokkenspel erin, zulk model dat wij kennen aan de slagwerkpupiter'. In 2009 trok Kenneth met zijn mechanisch beiaardklavier naar de firma Clock-O-Matic te Herent, met de vraag of zij dit elektronisch konden ombouwen tot een volwaardig orkestinstrument. 'Het resultaat is schitterend en ik had het al veel vroeger moeten doen! Verder heb ik er wieltjes onder geplaatst en een aanhangwagen gekocht. Nu kan ik net zoals bijna alle muzikanten mijn instrument meenemen en in samenspel musiceren. Uiteraard is dit resultaat uniek en vernieuwend. Ook de reacties van het publiek zijn schitterend! Veel mensen denken dat ik een traiteur ben als ik aankom met mijn klavier. Het visuele aspect is in deze ook heel aantrekkelijk en ik ben zo blij dat ik het beiaardgebeuren zo dicht bij de mensen kan brengen.'

Intussen concerteerde Kenneth al verschillende keren in samenspel met o.a. harmonieorkest en brass band. Voor meer info over dit onderwerp : stuur een mailtje naar info@kenneththeunissen.be



Klokken gieten

Zoals je misschien al wist ligt er ook een 'Hasselt ' in Nederland, in de provincie Overijssel. Hasselt telt ongeveer een 7000 inwoners en werd op 23 april 2010 enkele klokjes rijker. De 7 klokjes werden gegoten in de klokkengieterij Eysbouts te Asten, Nederland. Toen het klokkenbrons ongeveer een temperatuur bereikt had van 1100 graden celsius kon het gieten beginnen. Wij wensen stadsbeiaardier Martien van der Knijff van harte proficiat en veel speelgenot op zijn (vanaf nu) volwaardige vieroktaafs-beiaard !